Tradycyjnie już, prezentujemy kolejne zadania do wykonania na działce, w ogrodzie. Tym razem zajmujemy się ósmym miesiącem roku. Jakie sierpniowe prace trzeba wykonać?

Piwonie są ukochanymi kwiatami naszych mam, babć i cioć. By pięknie rosły potrzebny jest prawidłowy podział rośliny. Wykopuje się ją. Każda część do rozsadzenia powinna zawierać jeden pąk i kilka korzeni. Po posadzeniu pąki powinny znajdować się 3-5 cm nad ziemią.

W miejscach ciepłych i nienarażonych na wiatr w połowie miesiąca sadzi się rośliny cebulowe. Wśród nich jesienne krokusy, narcyze, szachownice cesarskie i zimowity.

Drzewa i krzewy iglaste lubią być posadzone właśnie w sierpniu. Trzeba pamiętać, aby duże okazy okryć agrowłókniną, by zapobiec wyparowywaniu wody a w efekcie opadaniu igieł. Po posadzeniu trzeba roślinę obficie podlać. Sierpień to czas na ostatnie kosmetyczne cięcie żywopłotów.

Jabłonie tnie się na początku miesiąca, aby pozbawić drzewo części silnych przyrostów. Chodzi głównie o odmiany owocujące na przełomie sierpnia i września. Pozwoli to docierać promieniom słonecznym do owoców, tym samym jabłka zyskają lepszy kolor i smak. Ucina się tylko pędy dłuższe niż 40 cm, zostają pędy ukośne i rosnące poziomo, aby na nich w kolejnym sezonie mogły wyrosnąć prawidłowo owoce.

Wiśnie i czereśnie także przycinamy w sierpniu. Zabieg wykonuje się podczas ciepłej i suchej pogody a większe cięcia zabezpiecza się specjalnymi środkami.

Krzewy takie, jak agrest, czerwona i biała porzeczka – także należy prześwietlić. Wycina się pędy 5-letnie, ale tez słabe i krótkie ze środka rośliny oraz to, co leży na ziemi. Po zebraniu letnich malin, wycina się pędy przy ziemi, które owocowały.

Marchew jest narażona na robaczywienie korzeni. Stosuje się do oprysków napar lub wyciąg z czosnku, z piołunu lub z wrotyczu. Pierwszy bez rozcieńczania, drugi 1:3 a trzeci 1:2.

W sierpniu można siać ponownie rzodkiewkę a także rzepę. Zasiewy trzeba systematycznie nawadniać. Na zbiór jesienny także wysiewa się sałatę głowiasta masłową, szpinak, roszponkę, rokiettę i trybułę. Sadzi się wczesne odmiany kalarepy, kapusty pekińskiej, jarmużu i sałaty.

Zbiory: letnie odmiany gruszek, jabłek, śliwek, borówki, jeżyny, powtórnie owocujące maliny i truskawki. Z warzywnika uzyskujemy: pomidory, paprykę, ogórki, dynię zwyczajną i fasolę szparagową. Oprócz tego późne kapusty i brokuły, arbuzy i melony. W drugiej połowie miesiąca zbiera się cebule i czosnek sadzone na wiosnę. Cebula powinna mieć zasuszoną szyjkę. Pod koniec miesiąca zbiera się zioła: bazylię, majeranek, cząber, tymianek i lebiodkę.