Rzeczy, których potrzebujesz:
- 7 jajek
- szynka
- 100 g filetów z kurczaka
- groszek konserwowy
- kukurydza konserwowa
- papryka czerwona
- 2 łyżki żelatyny
- natka pietruszki
Przygotuj wszystkie składniki. Ugotuj filet z kurczaka. Do zrobienia galaretek będziesz potrzebować 1 szklankę bulionu. Żelatynę zalej 100ml przegotowanej, zimnej wody (wody ma być drugie tyle co żelatyny), wymieszaj i pozostaw w miseczce przez czas podany na opakowaniu. Jajka umyj w ciepłej wodzie. Zrób otwory w jajkach, o średnicy 2-2,5 cm a następnie wylej ich zawartość do miseczki. Zdezynfekuj skorupki włóż je do ciepłej wody z dodatkiem sody oczyszczonej po czym dokładnie wypłucz. Szynkę i ugotowanego kurczaka pokrój w drobniutką kosteczkę. Usuń z papryki gniazdo nasienne i pokrój ją w drobną kostkę. Żelatynę zalej jedną szklanką gorącego bulionu. Skorupki jaj umieść na podstawkach, aby łatwiej było ci je faszerować. Na dno skorupki daj paprykę i natkę pietruszki. Następnie dodaj mięso, groszek i kukurydzę. Skorupkę zalej bulionem z żelatyną i włóż na całą noc do lodówki. Przed podaniem obierz jajka ze skorupki.