Uprawa warzyw w pojemnikach ma kilka prostych zasad, dzięki którym nawet zwykły balkon w blokowisku może wyglądać pięknie i być praktycznym podręcznym warzywnikiem.

Na balkonie nie uprawia się roślin o rozbudowanym systemie korzeniowym i takich, które wymagają przestrzeni. Uprawę pojemnikową lubi cebula, pomidorek koktajlowy, ogórek, fasola, sałata, papryka, szczypiorek, pietruszka, rzodkiewka, seler, czosnek, koper.

W czym powinny rosnąć warzywa?

W pojemnikach, doniczkach, skrzyniach odpornych na warunki atmosferyczne, głębokich stosownie do wymagań roślin. W dnie pojemnika powinny być otwory a całość może stać na jakimś klocku, cegle, by gwarantować dostęp powietrza.

Jak pielęgnować warzywniki na balkonie?

Najważniejsze jest systematyczne podlewanie. Nawożenie, najlepiej środkami wieloskładnikowymi, co 1-2 tygodnie. Szczególnie promuje się tu biohumus.

Podłoże a uprawa warzyw w pojemnikach

Najlepsza jest ziemia ogrodowa kupiona w sklepie specjalistycznym, jeśli chcemy skorzystać z podłoża będącego w naszym ogrodzie przydomowym, trzeba dodać do niego kompost. Na dno wrzucamy drenaż.

Jak komponujemy rośliny na balkonie?

  • w przypadku upraw wielogatunkowych możemy umieścić je w większych pojemnikach;
  • wysokie warzywa sadzi się w środku takiego małego ogródka lub na tyle kompozycji;
  • sprawdzone zestawy, które dobrze wspólnie rosną, to: pietruszka i pomidory, bazylia i pomidory, papryka i bazylia, sałata krucha i pomidory.

Dla uatrakcyjnienia ogrodu można posadzić buraki liściowe i kolorowe pomidorki. Są smaczne i dekoracyjne. Przy większej przestrzeni do warzywnika można dosadzić także rośliny typowo ozdobne, np. kwiaty.