Suszone rośliny ozdobne są zawsze modne. Z czasów PRL pamiętamy bukieciki, współcześnie suszone płatki kwiatów do SPA. Od pokoleń suszy się lawendę do woreczków do szafy. Jak prawidłowo suszyć kwiaty?
Jakie rośliny nadają się do suszenia?
Podstawową cechą przyszłych suszków jest to, że roślina dobrze czuje się i plonuje w miejscach bardzo słonecznych.
- gatunki sezonowe: kocanki ogrodowe (nieśmiertelniki), suchlin różowy (suchołuska), celozje srebrzyste, owoce czarnuszki damasceńskiej, główki gomfremy kulistej, talarki miesiącznicy rocznej, zatrwian wrębny, szarłaty, kraspedia kulista, driakiew gwiazdzista, krosz barwierski (szafran łąkowy).
- gatunki wieloletnie: zatrwian tatarski, krwawnik wiązówkowaty, przegorzan, mikołajki, miechunka rozdęta.
Metody suszenia kwiatów
Zanim rośliny zostaną wysuszone, trzeba je zebrać w odpowiednim momencie. Kwiaty zbiera się w pogodne, suche dni, najlepiej około południa.
- Metoda zielarska. Większość suszy się powszechnie znana metodą w ciasno związanych pękach na wysokości łodyg powieszone kwiatami do dołu. Zbyt duże paki podczas suszenia mogą pleśnieć, zbyt duże i zbyt dużo liści może także zakłócać proces.
- Metoda zielnikowa to suszenie między kartkami książek i starych gazet. Warto pamiętać, aby precyzyjnie rozłożyć roślinę, by po wysuszeniu miała wspaniały kształt. Co kilka dni sprawdza się przebieg suszenia. Gdy strony są zbyt mokre, warto wymienić gazetę. Wysuszone rośliny przechowuje się w pudełku. Polecane do suszenia: bratki, stokrotki, fiołki, szarotki, liście buka i miłorzębu.
- Suszenie w wazonie – szczególnie polecane dla kwiatów o mocnych łodygach, np. hortensje albo trawy.
- Suszenie róż i innych ciężkich kwiatów – kratkę z drutu kładzie się na pudełku, następnie w otwory wkłada się łodygi, pozostawiając pąki nad kratką.
- Suszenie w pudełku polega na nasypaniu czystego, suchego piasku, boraksu lub żelu z krzemionki. Rośliny układa się główkami w dół i następnie przysypuje się na całą wysokość główki, cały czas trzymając ją pionowo, tym specyfikiem, jaki jest na dnie pudełka. Suszenie trwa ok. 2 tygodni w ciepłym i suchym miejscu. Gatunki do suszenia w ten sposób: dalie, róże i cynie.
Ciekawostki o suszeniu kwiatów
- zatrwiany, gomfreny i kocanki zachowują intensywne kolory po wysuszeniu nawet na wiele lat,
- kocanki otwierają się w czasie suszenia, dlatego zbiera się je gdy środki koszyczków są jeszcze osłonięte suchymi łuskami,
- suchlin trzeba zbierać przy w pełni otwartych kwiatach, bo podczas suszenia pączki nie otworzą się,
- krwawniki, szczecie i mikołajki można farbować po wysuszeniu.